top of page

Mathieu van Bellen

Mathieu van Bellen [1988] uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham's School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam. In London studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin.

 

Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music.

 

Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan Kamermuziek Festivals in heel Europa. Hij speelde meerdere radio en televisie optredens, inclusief op het Prinsegrachtconcert 2016, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symphonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.

 

Mathieu is een actief kamermusicus. In concerten voor kamermuziek werkte hij onder andere samen met Shlomo Mintz, Miguel da Silva, Michael Collins en Bruno Giuranna. In 2014 richtte hij het Scaldis Kamermuziek Festival op, dat elk jaar in mei in Zeeuws-Vlaanderen, de geboortestreek van Mathieu, plaatsvindt.
 
De eerste CD van Mathieu kwam uit in November 2014, met solowerken van Bach, Christian Blaha en Béla Bartók. In hetzelfde jaar was hij concertmeester van het Europees Jeugd Orkest onder leiding van Vasily Petrenko en Vladimir Ashkenazy, met o.a. concerten in de Proms te Londen en in het Concertgebouw te Amsterdam.  

 

In 2015 won Mathieu de Grachtenfestival Prijs Amsterdam, waardoor hij in 2016 Artist in Residence was. In 2017 gaf hij zijn eerste volledige recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en was hij solist bij het Nederlands Studenten Orkest olv Jurjen Hempel, met concerten door het hele land in zalen zoals de Doelen Rotterdam, Vredenburg Utrecht en Concertgebouw Amsterdam.

Van Bellen is violist in het veelgeprezen Busch trio. Dit trio won in 2016 de prestigieuze Anton Kersjes Prijs, en gaf o.a. concerten in Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, BOZAR en Flagey te Brussel, Wigmore Hall in Londen. Ze zijn Artist in Residence op de Queen Elisabeth Music Chapel te Waterloo. Mathieu van Bellen werd in 2017 benoemd tot artistiek directeur van het Reizend Muziek Gezelschap, als opvolger van Christiaan Bor.

 

In 2017 ontving Mathieu het Ereburgerschap van de Gemeente Hulst, voor zijn inzet voor jeugd en muziek in Zeeuws-Vlaanderen.
 
Mathieu van Bellen speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, die hem door private sponsoren in bruikleen werden gegeven, waarvoor hij zeer erkentelijk is.

bottom of page